Igazságos Zöld Átállás – tanulmánybemutató és szakpolitikai kerekasztal

Január 7-én került megrendezésre a Foundation for European Progressive Studies (FEPS), a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) és a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) együttműködésben megvalósult Igazságos zöld átállás kutatásról készült tanulmány bemutatója – olvasható az MMAA Facebook oldalán. Az SZDI nevében Harangozó Gábor programigazgató, az MMAA nevében Büttl Ferenc az MMAA kuratóriumi elnöke mondott köszöntőt. Az eseményt köszöntötte Tóth Bertalan az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere és Andor László a FEPS főtitkára is. Jávor Benedek vezető szakértő tanulmány prezentációját követően az ellenzéki pártok szakpolitikusai és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt zöldpolitikai szakértője részvételével szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a tanulmány állításait és a legfontosabb következtetéseket.

Társadalmi támogatottság nélkül nem lehetséges a zöld átmenet. (…) Az alacsonyabb jövedelműek és iskolázottságúak félelmei sokkal erősebbek, éppen őket kell meggyőzni, hogy nyertesei lehetnek az igazságos zöld fordulatnak.

mondta előadásában Jávor Benedek, a Párbeszéd vezető zöld politikai szekértője.
A tanulmány a képre kattintva letőlthető.

Jávor Benedek „a kutatási eredmények alapján elmondta: hazánkban is súlyos problémának látják a klímaválságot, a várakozások pozitívak, sokkal erősebbek, mint a negatívak” – olvasható a theVIP.hu összefoglalójában. A kutatás során megkérdezettek nagy része fontosnak tartja, hogy ezzel állami szinten kezdjünk valamit, azonban érezhető a bizalmatlanság az alsóbb rétegek között, akik mindennapi megélhetésüket féltik egy lehetséges gazdasági strukturaváltáskor. A tanulmány fő mondása az, hogy ezt a félelmet a legkisebb mértékben sem szabad figyelmen kívül hagyni, a zöld átmenet csak lehet tartós, ha az csökkenti a társadalmi különbségeket.

A tanulmány többek között az energetika, zöld mobilitás, zöld pénzügyi rendszer, zöld munkahelyteremtés, zöld demokrácia területén fogalmaz meg előremutató, progresszív szakpolitikai javaslatokat.

Az eseményről készült felvételt a Mérce Facebook oldalán tudják megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük